U zadnji čas! Pet savjeta kako obaviti šoping svih potrepština sa svojim školarcem

Arena Centar donosi…

U zadnji čas! Pet savjeta kako obaviti šoping svih potrepština sa svojim školarcem

Odlazak u šoping s djecom ponekad može biti prava noćna mora. Često se to svodi na neprestano kukanje, potezanje i dosadu, s kojom se mi roditelji moramo nositi kada odlučimo posjetiti trgovinu s našim mališanima. No odlazak u kupnju s djetetom, posebice u onu pred školu, važan je dio djetetovog sazrijevanja i odrastanja jer nova školska godina za školarce je i novo razdoblje u njihovom životu. Kako bi lakše podnijeli „šoping groznicu“, koja svakog rujna hvata sve roditelje, a i djecu, donosimo pet savjeta zašto je važno dijete voditi u kupnju pred školsku godinu.

Dopustite djetetu da donosi odluke

Kao jedno od vrlo važnih odgojnih mjera koje trebamo usvajati od najranije dobi jest donošenje odluka. S time će se naše dijete suočavati tijekom cijeloga života, stoga ono treba znati jasno odrediti što točno želi, a što ne. Zato je potrebno djetetu odmalena ugrađivati prave vrijednosti i graditi njihovu osobnost kako bi se razvili u osobu koja će znati što želi i koja će biti zadovoljna sobom.

Djetetu trebamo dopustiti da samo odabere koju majicu, hlače, tenisice ili jaknu želi kupiti jer ono je to koje će te stvari i nositi. Čak i ako mu se nakon nekog vremena te stvari više neće sviđati, ono će biti to koje će se nositi s posljedicama svojega odabira.

Ako baš nikako nismo zadovoljni s djetetovim odabirom, tada mu treba suziti izbor na dva predmeta, od kojih se oba moraju sviđati nama. Dijete će na taj način imati privid odabira, a mi ćemo biti zadovoljni kupljenim.

Uz djecu lakše kupujemo potrepštine za školu

Djeca rastu kao male gljive, stoga se ne možemo osloniti na to da će dijete moći nositi istu robu koju je nosilo i prošle godine. Kako ne bismo kupili krivi broj majice, hlača, trenirki ili tenisica, važno je dijete povesti u kupnju sa sobom jer čak ako i pogodimo broj, ponekad odjeća i obuća djetetu ne odgovaraju. Odlaskom u kupnju s roditeljima ono će moći reći smeta li mu nešto u kroju odjeće ili žuljaju li ga cipele unatoč tome što su njegov broj. I dok modne komade moramo nabaviti nove, školski pribor odolijeva vremenu, pa ćemo tako ostvariti i poneke uštede. Jednom kada uđemo u knjižaru ili papirnicu, dijete će moći reći što mu zaista treba od školskog pribora, a što već posjeduje i što može i dalje koristiti.

Kupite sve na jednom mjestu

Trgovine koje trebamo kako bismo obavili kvalitetnu kupnju za povratak u školu u samom centru grada mogu biti raštrkane, ali i nedovoljne. Iako u centru lako možemo pronaći pojedine trgovine, posebice papirnice, kupnju je najlakše obaviti ako se sve nalazi na jednom mjestu. Zato su trgovački centri idealni za ovakve prilike jer osim što obiluju raznoraznim dućanima s odjećom i priborom, imaju i druge sadržaje uz koje se možemo zabaviti i opustiti nakon dana provedenog u šopingiranju. Jedan takav je i Arena centar, koji nudi pravo bogatstvo izbora, pa će tako i dijete i roditelji tamo lako moći pronaći sve što im je potrebno kako bi kvalitetno opremili školarca za novu školsku godinu. Od nove školske torbe i pribora u dućanima poput Hoću knjigu, opreme za tjelesni u Intersportu, nove odjeće u dućanima C&A i BluKids pa sve do cipela i tenisica u poznatom Shoosteru. Obučeno od glave do pete dijete će moći radosno krenuti u nove radne pobjede, koje sa sobom nosi ovo novo razdoblje u njegovom životu.

Djeca postaju svjesna vrijednosti stvari koje im se kupuju

Dok su još malena, djeca ne razmišljaju o tome koliko novca mi kao roditelji na njih zaista trošimo. Ona ne shvaćaju da je ponekad potrebno izdvojiti gotovo pola svoje plaće kako bi se kupila odgovarajuća odjeća koja se brzo troši i još brže prerasta, kao što nisu svjesni koliko košta svaka nova lutka, auto, videoigra ili gadget s kojima se svakodnevno igraju.

Prvi dan škole za njih ujedno znači i početak novog razdoblja u životu, s kojim postaju stariji i odgovorniji. Odlaskom u kupnju za školu s roditeljima djeca vide cijene u dućanu i koliko je novca mama izdvojila za novu torbu ili nove tenisice te shvaća da novac ne pada s neba. Tako postaju pažljivija prema samoj odjeći i stvarima koje su dobili te počinju cijeniti ono što imaju, što znači da će možda baš zbog toga dvaput razmisliti prije negoli ulete u blatnjavu travu u novim cipelama ili nemarno bace torbu na pod.

Nagradite dijete za uspješan dan u šopingu

Iako je šoping za neke itekako zabavan, on je ujedno i prilično iscrpljujuć, posebice za dijete koje nije naviknulo hodati nekoliko sati po raznoraznim trgovinama kako bi nabavilo sve što je potrebno za školu. Nakon dana provedenog u kupovanju svoje osvježenje možemo potražiti u obližnjem kafiću, a dijete nagraditi slasticom u kojoj će uživati. Sladoled, kolač, torta ili nešto treće pružit će djetetu zadovoljstvo i osjećaj uspjeha jer je zajedno s roditeljima uspješno izvršilo zadatak nabavke. Osim toga, na kavi će se moći podružiti s roditeljima i pregledati sve nove stvari koje je dobilo, tako da će s veseljem gledati na početak škole, kada će napokon moći odjenuti sve nove stvari koje je dobilo tom prilikom.

Povratak u školu za školarca jest uvijek nešto novo, a novu školsku godinu najbolje je započeti baš kupovanjem svih stvari potrebnih za nju. U Arena centru će svako dijete pronaći nešto za sebe i napustiti ga s osmjehom na licu jer je dobilo sve ono što jednom školarcu treba. Šoping s djetetom je odličan način da ono usvoji određene vrijednosti koje će moći nositi sa sobom tijekom cijelog života, zato bi ovakvu nabavku trebalo učiniti svojevrsnom tradicijom kako bi se dijete uvijek moglo veseliti novim počecima i novim pobjedama koje ga očekuju u narednoj školskoj godini.